Το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε τα πρώτα Μετεκπαιδευτικά ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα στη Νεογνολογία και σε θέματα Περιγεννητικής Ιατρικής με Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.
Οι ομιλητές είναι επιστήμονες με εμπειρία στη Νεογνολογία ή σε ειδικότητες με γνωστικά αντικείμενα που στηρίζουν τον Επαγγελματία Υγείας στην καθημερινή κλινική του πρακτική στο τομέα της Περιγεννητικής Ιατρικής.
Ευχαριστούμε την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – τμήμα Μαιευτικής κυρ Λίλιαν Αντωνίου για την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία – μια μάστιγα της εποχής και οι επιπτώσεις της στην περ γεννητική περίοδο».
Αναφέρθηκαν πολλά δεδομένα για την ιστορική αναδρομή της εγκυμοσύνης ως παράγοντας κίνδυνου εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας, την ανάδειξη του θέματος στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία, το προφίλ του θύτη και του θύματος και τις συναφείς ψυχοσωματικές συμπεριφορές.
Τον Αντιπρύτανη “Διεθνών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας”, Καθηγητή του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, κ. Θεόδωρο Ξάνθο, στο μετεκπαιδευτικό μάθημα με τίτλο «Διεπιστημονική προσέγγιση και εκπαίδευση στην αντιμετώπιση παιδιατρικών και νεογνολογικών επειγόντων».
Μας ανέδειξε με διεθνή δεδομένα την αξία της συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και κατέδειξε με δεδομένη την εμπεδωμένη διεπιστημονική συνεργασία, ότι οι καλά οργανωμένες ομάδες κλινικής πράξης είναι αναγκαίες για ασθενείς με πολυεπίπεδα προβλήματα.
Και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του ΠΜΣ “Μητρικός θηλασμός και Γονεικότητα”, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κυρ Μπούτσικου Θεοδώρα στο μετεκπαιδευτικό μάθημα με τίτλο «Σίτιση των χαμηλού βάρους για την ηλικία κύησης (SGA) νεογνών: Αλήθειες και Μύθοι».
Στην εξαιρετική παρουσίαση τονίστηκε η ανάγκη ανάδειξης του ιστορικού της Προωρότητας στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας κάθε ασθενή, οι ιδιαιτερότητες στην σίτιση, στον ρυθμό σωματικής αύξησης , οι προδιαθεσικοί παράγοντες δυσβίωσης στον γαστρεντερικό σύστημα και η ανάδειξη του αυξημένου ρυθμού catch up growth σε περιπτώσεις υπολειπομένης αύξησης στην βρεφική ηλικία , ως παράγοντα κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή και αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη.
Στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα έχουν εγγραφεί πάνω 1000 ενδιαφερόμενοι και ο μέσος όρος παρακολούθησης είναι πάνω από 500 άτομα ανά διάλεξη.
Τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα του Τμήματος Μαιευτικής, απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, Μαίες-ες, Νοσηλεύτριες-ες, Νεογνολόγους, Παιδίατρους, ειδικευομένους Παιδιατρικής, εξειδικευμένους Νεογνολογίας, φοιτητές Ιατρικής που ενδιαφέρονται να διατηρούν επικαιροποιημένη τη γνώση τους στο αντικείμενο αυτό.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται Τετάρτη διαδικτυακά 18:00-19:00 κάθε 15 μέρες με έναρξη στις 14/02/24.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ
Η εγγραφή σας στα απογευματινά μαθήματα που διοργανώνει το Τμήμα Μαιευτικής μπορεί να γίνει μέσω της παρακάτω φόρμας εγγραφής:
https://forms.gle/XE3YZvTZKndr7Lfw9
Σας περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία από έμπειρους και καταξιωμένους επιστήμονες!
Οργανωτική Επιμέλεια
Δρ. Μαρία Τζητηρίδου-Χατζοπούλου
Παιδίατρος -Νεογνολόγος
Επίκουρη καθηγήτρια
Τμήμα Μαιευτικής
Μαία
Επίκουρη καθηγήτρια
Τμήμα Μαιευτικής