Ενημέρωση εγκύων για το “baby swimming” από το τμήμα Μαιευτικής

Είναι η πρώτη χρονιά που πραγματοποιείται συστηματική ενημέρωση για τα οφέλη και τον τρόπο διεκπεραίωσης του “baby swimming” στο κολυμβητήριο Πτολεμαΐδας, με την ταυτόχρονη συμμετοχή εγκύων και μαθητευόμενων μαιών, δίνοντας την ευκαιρία στις συμμετέχουσες να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους και να εκπαιδευτούν παράλληλα.

Το “baby swimming” ή αλλιώς βρεφική κολύμβηση είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων στο νερό, με τη μορφή παιχνιδιού που επιδρά ευεργετικά στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχολογία του παιδιού. Τα βρέφη με τη συνοδεία γονέα και υπό την καθοδήγηση έμπειρου εκπαιδευτή μαθαίνουν να εξοικειώνονται με το νερό, να αποκτούν θάρρος κι αυτοπεποίθηση, να γίνονται πιο αυτόνομα αλλά και πιο κοινωνικά. Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων με ρυθμούς που υπαγορεύονται από τις ικανότητες της ηλικίας του και τη δεκτικότητά του.

♦ Η ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει ένα βρέφος την κολύμβηση στην αγκαλιά του γονέα ξεκινάει από τους 3 μήνες, μετά τα 3 έτη το παιδί εντάσσεται σε τμήματα παιδικής κολύμβησης.  Μέσα λοιπόν από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης των δεξιοτήτων του μωρού στο νερό απολαμβάνουν άφθονο παιχνίδι στην αγκαλιά του γονέα, γεγονός που παράλληλα αποτελεί μία μοναδική αφορμή για την ενίσχυση της σχέσης τους!

♦ Η άσκηση στο νερό επιταχύνει τη νευρομυϊκή ανάπτυξη των βρεφών. Τα νεογέννητα διατηρούν αντανακλαστικά που εφαρμόζουν σχεδόν αυτόματα μέσα στο νερό από την περίοδο που ζούσαν στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας.

♦ Το “baby swimming” ως ομαδική δραστηριότητα είναι ιδανικό για την ομαλή κοινωνικοποίηση των βρεφών.

♦ Η αερόβια άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

♦ Έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που συμμετέχουν σε πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης είναι πιο ήρεμα και ευδιάθετα, ενώ κοιμούνται και καλύτερα.

♦ Η επαφή του με την κολύμβηση από τόσο μικρή ηλικία εξασφαλίζει τις μετέπειτα κολυμβητικές του ικανότητες και την αίσθηση ασφάλειας μέσα στο νερό.

 

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από την Msc Έφη Λιάνα, Γυμνάστρια.

Υπεύθυνος διεξαγωγής προγράμματος: Dr Παναγιώτης Εσκιτζής, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Τμήματος Μαιευτικής.