ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ – ΠΡΟΩΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Το τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το «Ηλιτόμηνον» συνδιοργάνωσαν διήμερο σεμινάριο (16 και 17 Μαΐου 2024) με θέμα «Εκπαίδευση στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία (ESCNH)» στη Σχολή Επιστημών Υγείας στην Πτολεμαΐδα.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του σεμιναρίου κα Μαρία Τζητηρίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Μαιευτικής, καλωσόρισε τους διδάσκοντες κ. Λέλα Βαβουράκη, Ιατρό, Πρέσβειρα των Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία (ESCNH) και Πρόεδρο του Ηλιτόμηνου και κ. Τάσο Μώκα, Λογοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό, BOBATH NDT, SI (Εκπαιδευμένο στη μέθοδο BOBATH NDT και την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση), οι οποίοι κάλυψαν τις θεματικές ενότητες των Προτύπων «Διαδικασίες φροντίδας» και «Αναπτυξιακή φροντίδα με επίκεντρο το βρέφος και την οικογένεια». Στο σεμινάριο συμμετείχε επίσης ο κ. Στέλιος Κανελλόπουλος, Μαιευτής της ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου, με βιντεοσκοπημένη ομιλία σχετικά με την τεχνική και τα οφέλη της μεθόδου Καγκουρό στο πλαίσιο της οικογενειοκεντρικής φροντίδας των πρόωρων νεογνών.

Το σεμινάριο, το οποίο έγινε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του EFCNI (European Foundation for the Care of newborn Infants), διοργανώνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό ακαδημαϊκό Τμήμα και ενισχύει την εξωστρέφεια του Τμήματος και την διασύνδεση με σημαντικούς ακαδημαϊκούς φορείς. Το σεμινάριο χαιρέτησε εκ μέρους του δήμου Εορδαίας ο κ. Στέφανος Μπίγγας, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθελοντισμού & Ατόμων με Αναπηρία.

Το διήμερο σεμινάριο παρακολούθησαν συνολικά 100 φοιτητές-τριες του τμήματος Μαιευτικής που με τις ερωτήσεις τους, τις παρεμβάσεις τους και τις συζητήσεις τους, έδειξαν ότι υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη δυναμική για τη συνεχή βελτίωση της φροντίδας νεογνικής υγείας στη χώρα μας. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη φροντίδα των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

Σχετικά με το EFCNI Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI) είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός και δίκτυο συνεργασίας για την εκπροσώπηση των συμφερόντων των πρόωρων βρεφών, των άρρωστων νεογνών και των οικογενειών τους. Συγκεντρώνει γονείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους ενδιαφερόμενους από διαφορετικούς κλάδους με κοινό στόχο τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας των πρόωρων και νεογέννητων παιδιών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε  το www.efcni.org

Με εκτίμηση

Μαρία Τζητηρίδου

Παιδίατρος-Νεογνολόγος

Επίκουρη Καθηγήτρια