ASK FIRST THE PATIENT

Συνεχίζοντας μέσα στο ακαδημαϊκό έτος  τον θεσμό των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων στο Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης, υποδεχτήκαμε  τη Νομικό και εκτελεστική Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και ενεργό μέλος του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής κ. ΜΑΡΙΑ ΜΗΛΑΠΙΔΟΥ στο μετεκπαιδευτικό μάθημα με τίτλο “ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ“.

Ακολούθησε μια εξαιρετική συζήτηση, πάνω στα πολυδιάστατα ζητήματα της δικαιοπραξίας, της γονεϊκής αυτονομίας κατά την λήψη κρίσιμων αποφάσεων, των διλημμάτων στο ζήτημα εφηβεία και κύηση, στην βιοηθική στην Εντατική Νοσηλεία Νεογνών και την λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

 

Στο ίδιο πλαίσιο προσέγγισης και η εισήγηση από την Ενδοκρινολόγο, MD, MSc(Res), Phd, Reader, της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΜΗΤΖΙΩΡΗ, στο μετεκπαιδευτικό μάθημα με τίτλο “ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΎΗΣΗ“.

Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε ξενόγλωσσα περιοδικά, είναι Associate Editor στο περιοδικό Endocrinology, Diabetes and Metabolism Case Reports.Συμμετέχει ως Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στα ξενόγλωσσα Postgraduate programs Msc on Medical Research Methodology και Msc on Human Reproduction. Έχει διακριθεί για το επιστημονικό της έργο (Υποτροφία Αριστείας Υποψηφίων Διδακτόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Υποτροφία Μεταδιδακτορικής Έρευνας – Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Έχει αποτελέσει ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της οργάνωσης European Young Endocrine Scientists (EYES), μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης (educational committee), της κλινικής επιτροπής (clinical committee) και της εκτελεστικής επιτροπής (executive board) της Εuropean Society of Endocrinology (ESE). Τα ιδιαίτερα πεδία του επιστημονικού της ενδιαφέροντος είναι η Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής, ο Μεταβολισμός και ο Θυρεοειδής. Αποσαφηνίστηκαν πολλά ζητήματα της θυρεοειδής λειτουργείας και την κύηση και τονίστηκε ιδιαιτέρως η εξατομικευμένη προσέγγισή του κάθε ασθενή.

Τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα του Τμήματος Μαιευτικής, απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, Μαίες-ες, Νοσηλεύτριες-ες, Νεογνολόγους, Παιδίατρους, ειδικευομένους Παιδιατρικής, εξειδικευμένους Νεογνολογίας, φοιτητές Ιατρικής που ενδιαφέρονται να διατηρούν επικαιροποιημένη τη γνώση τους στο αντικείμενο αυτό.

 

Οργανωτική Επιμέλεια

Δρ. Μαρία Τζητηρίδου-Χατζοπούλου

Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια τμήματος Μαιευτικής ΠΔΜ

Ειρήνη Οροβού

Μαία, Επίκουρη Καθηγήτρια τμήματος Μαιευτικής ΠΔΜ

Βίβια Κλάζογλου

Ακαδημαϊκή Υπότροφος τμήματος Μαιευτικής ΠΔΜ

Γιώργος Σαββίδης

Υποψήφιος Διδάκτορας τμήματος Μαιευτικής ΠΔΜ