ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ”

Η Νεογνολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και το Τμήμα Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία  τo Webinar  «Το νεογνό της διαβητικής μητέρας» που  πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 11/03/2023  διαδικτυακά. Ακαδημαϊκός συντονιστής από το Τμήμα Μαιευτικής ήταν η κ. Τζητηρίδου Μαρία, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας.

Θερμές ευχαριστήριες στην κ. Νικολέττα Ιακωβίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας, Διευθύντρια στη Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας για την Επιστημονική επιμέλεια.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο καθηγητής Νικόλαος Σαρηγιαννίδης Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο  Παναγιώτης Μπογιατζίδης Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας.

Στον συντονισμό των Προεδρείων συμμετείχαν ο κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, ο κ. Μίκος Θεμιστοκλής, Αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής -Γυναικολογίας του ΑΠΘ και ο κ. Τσακαλίδης Χρήστος, καθηγητής Νεογνολογίας ΑΠΘ, στη Β Νεογνολογική κλινική ΓΝΘ Παπαγεωργίου.

Στους ομιλητές συμμετείχαν η κ. Ειρήνη Οροβού, η  κ. Αναστασία Κωνσταντινίδου, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ, ο  κ. Θάνος Σαρατζής  Associate Professor of Vascular Surgery, University of Leicester, United Kingdom, η  κ. Θεοδώρα Μπούτσικου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας ΕΚΠΑ, η κ. Αικατερίνη Ιτζιου, ο κ. Αρσένης Τσότσιας και η  κ. Ζωή Ηλιοδρομίτη, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας ΕΚΠΑ.

Συμπερασματικά, η έγκαιρη ανίχνευση, η ορθή παρακολούθηση και η ρύθμιση της εγκύου με διαβήτη από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, βελτιώνει δραματικά την πρόγνωση, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Οι 811 εγγραφές μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε!!

Ο σακχαρώδης διαβήτης στην κύηση αποτελεί μια συχνή πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο και το νεογνό. Νεότερες επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι 8% των εγκύων (1 στις 12 έγκυες γυναίκες) θα παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη. Έγκαιρη ανίχνευση, καλή παρακολούθηση και ρύθμιση της εγκύου από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, βελτιώνει δραματικά την πρόγνωση, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Ανάλογες ενημερωτικές ημερίδες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα προγραμματίζονται για το επόμενο εξάμηνο.